Dorost
02.05.2023

Dorostenci vybojovali ve finálovém turnaji stříbrné medaile

Redakce
Dorostenci Gepardů se po roce opět probojovali do finálového turnaje Final four dorostenecké ligy Jihomoravského a Zlínského kraje. Loňský úspěch v podobě bronzu přetavili do zaslouženého stříbra. Po jednoznačném semifinále s Očovem prohráli ve finále s Aligátory o jedinou branku. Stříbro a pohár za druhé místo je skvělým oceněním jejich práce v sezóně 2022-2023, která nebyla zdaleka tak lehká jako ta předcházející. Průběh celé sezóyn zhodnotíme někdy příště, dnes si pojďme zopakovat průběh a atmosféru strhujícího vyvrcholení sezóny.

ŠSK ZŠ Očovská Hodonín - FBC Gepardi Brno 0:9

V semifinále čekal na Gepardy tým Očova a v porovnání vzájemných zápasů byl jasným favoritem. Vždyť poslední měření sil opanoval poměrně jednoznačnou výhrou. Final Four je ale úplně jiná soutěž.

Hned od začátku působili Gepardi aktivněji, více se drželi na míčku a šance soupeře eliminovali pevnou obranou. Pokud se soupeř dostal do šance, byl v brance připravený skvělý Šimon Chmela, který podal heroický výkon. Po vzájemném oťukání a přelévání hry ze strany na stranu, kdy vynikali oba brankáři, se diváci dočkali první branky až v úvodu 13.minuty. Míček za polovinou hřiště vybojoval Albert Hochman a přízemní střelou poslal Gepardy do vedení. O minutu později prošel po pravém křídle Štěpán Novotný a od mantinelu z úrovně malého brankoviště prostřelil brankáře Hodonína k bližší tyčce. Po půl minutě nahazoval pro změnu z půlky hřiště na levé straně dlouhý míč Michal Matýsek a Zdeněk Řehoř ho tečoval do branky soupeře potřetí. Po první třetině čekal výsledek 0:3 ve prospěch Gepardů asi málokdo, zvlášť když ještě v čase 12:00 byl stav bezbrankový.

Druhá třetina nabídla obdobný obraz hry. Oba týmy útočili, obě obrany pracovaly konsolidovaně a zbytek šancí pokrývali výborní brankáři, ale stav zápasu se dlouho neměnil. Až ve 25.minutě vyslal Štěpán Novotný do úniku Vojtěcha Jedličku, který nekompromisně prostřelil strážce Očovské svatyně počtvrté. Tentýž hráč pak odešel dvě minuty před koncem na lavici hanby a nabídl možnost Očovu snížit stav utkání a vstřelit kontaktní branku. Skvěle pracující obrana však nedala soupeřům prakticky žádnou šanci.

V úvodu 34. minuty se zapisuje Vojtěch Jedlička do zápisu potřetí, tentokrát opět vstřelenou brankou. To už bylo na brankáře týmu, který byl v zápise veden jako domácí, moc a nechal se vystřídat. Nový muž v brance se ani neohřál a dostal přivítání v podobě branky Zdeňka Řehoře. Podíl na brance zapsal Viktor Hladík. Lavička Očova reagovala oddechovým časem. ale o utkání bylo rozhodnuto. Gepardi hráli s ohromnou lehkostí, zápas měli v tuto chvíli plně pod kontrolou s trenér Ondřej Dohnal tak mohl dát šanci všem hráčům. Krátce po time-outu Hodonína opět úřadoval Štěpán Novotný sedmou branou. Dvě minuty před koncem se do listiny střelců zapsal nejmladší hráč na hřišti Filip Matula. Stejný hráč pak asistoval u poslední branky v zápasu, kterou vstřelil Viktor Hladík.

Gepardi v semifinále zvítězili jednoznačným výsledkem a zaslouženě postoupili do finále.

FBC Gepardi Brno - Aligators U16 3:4

O půl třetí pak začalo finále. Upřímně řečeno, asi se jednalo o nejvíce překvapující složení finálové dvojice. Ale oba týmy postoupily oprávněně.

Úvod zápasu patřil Gepardům. Hned ve druhé minutě poslal pozdrav na branku Štěpán Novotný, ale těsně minut. O pár minuty byl ale úspěšný a po nahrávce Marka Dobrovolného poslal Gepardy do vedení. Aligátoři však neskládali zbraně a v čase 8:11 ukončili neprůstřelnost Šimona Chmely, která trvala 63 minut a 57 sekund (naposledy jej překonali hráči Hornetů v posledním zápase základní části). Vyrovnání přineslo zvýšené úsilí Aligátorů otočit utkání ve svůj prospěch. Stejnou vůli prokazovali také Gepardi a k vidění byl urputný a bojovný florbal, kterému napomohli i rozhodčí, kteří hru nepřerušovali a nekouskovali.

Druhá tetina přinesla stejný obrázek hry. V jejím úvodu sice poslal Aligators do vedení Sigmund, ale hra byla hodně vyrovnaná a v jednotlivých šancích vynikaly obě obrany, a především oba brankáři. Ve 22. minutě odskočili Aligátoři do dvoubrankového vedení a účinným napadáním v obraném pásmu Gepardů nedávali celku v modrých dresech příliš prostoru pro kombinační hru.

Naštěstí v úvodu třetí třetiny snížil na rozdíl jediné branky Vojtěch Jedlička po nahrávce Tadeáše Bednáře. Gepardi nacházeli v průběhu hry více a více skulinek v rozestavení Aligátorů, ale Korec v jejich brance doslova čaroval. Pět minut před koncem opět odskočili Aligátoři na rozdíl dvou branek. Gepardi si berou oddechový čas a snaží se zbývající minuty využít k vyrovnání. První krok v podobě snížení se jim povedl díky samostatné akci Štěpána Novotného, závěrečná power play však nevychází podle představ a šance Gepardů končí buď těsně nad brankovou konstrukcí nebo v rukách brankáře Aligators. Na jejich straně pak propuká gejzír radosti a oslava mistrovského titulu.

Gepardi odchází se skloněnými hlavami, ale stříbrné medaile jsou obrovským úspěchem pro celý klub. Prvotní zklamání postupně odeznívá a převládá radost z úspěšné sezóny.

Fotogalerie

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

1

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu