Turnaje Ostrava
27.05.2024

Gepardí stopa na Ostravských hrách

Redakce
Od pátku 24. května do neděle 26. května probíhal v Ostravě třetí roční k florbalového turnaje Ostravské hry. Gepardi se tohoto klání účastnili potřetí. Následující řádky přinesou informace o zápasech všech zúčastněných kategoriích, konkrétně juniorky, starších žáků a mladších žáků.

Junioři

Juniory Gepardů čekala v Ostravě silná skupina. Naši kluci rozhodně nepatřili mezi favority, přesto na turnaji zanechali ten nejlepší dojem. V prvním zápase potkal Gepardy tým FBC Finlandia, výběrový tým, který tvořili hráči Zlína, Otrokovic nebo Holešova.

„Na klucích bylo vidět obrovské soustředění a zápasový fokus prakticky už od příchodu na halu. Do zápasu jsme vstoupili bez bázně, v páté minutě jsme se radovali z prvního gólu a za další dvě minuty jsme přidali další dva,“ začal hodnocením turnaje trenér Zbyněk Matýsek. Premiérovou branku v dresu Gepardů si připsal Roman Poláček. Ve druhé polovině zápasu pak Finlandia zapnula na vyšší obrátky, snížila na rozdíl jediné branky, ale v její závěrečné power play trefil míčkem branku skoro přes celé hřiště Štěpán Novotný. „Pro nás super vstup do turnaje, řekl bych, že ze strany Finlandie došlo k mírnému podcenění našeho týmu, ale v závěru soupeř ukázal svou sílu,“ uzavírá hodnocení prvního zápasu Zbyněk Matýsek. Páteční večer sehrála juniorka zápas s týmem celostátní juniorské soutěže Black Angels: „Ten zápas byl skvělý. Ze soupeře jsme měli zdravý respekt, ale nebyli jsme ustrašení, což bylo na hřišti vidět. Poměrně brzy jsme šli do vedení, ale soupeř vyrovnal a otočil skóre, ukázala se jeho větší herní zkušenost. Pak nám utekl začátek druhého poločasu, ale povedlo se nám snížit na rozdíl jediné branky, závěrečná power play však vyrovnání nepřinesla. Se stejným celkem jsme se utkali vloni v Brně, když jsme jednoznačně prohráli, dneska jsme byli vyrovnaným soupeřem, což značí obrovský posun ve hře.“

Sobotní ráno přineslo další konfrontaci s předním celkem a finalistou naší nejvyšší juniorské soutěže, s Vítkovicemi. „Opět jsme šli do zápasu sebevědomě, neustrašeně a první poločas jsme skvěle odmakali, dostávali se i do šancí a předváděli jsme kvalitní hru. Druhá půlka, kde se projevila ohromná zkušenost Vítkovic, o zápase rozhodla, přesto si z utkání odnášíme strašně dobré pocity,“ pokračuje v hodnocení juniorky Matýsek. „Čtvrtý zápas ve skupině však přinesl jiný florbal. Hrálo se na menším hřišti, hrálo se tvrdě, vůbec nám to nesedlo a soupeř nás porazil tím, co jsme chtěli hrát my. Trošku mě překvapila až přespříliš velká tolerance rozhodčích k některým situacím. Čtvrté místo ve skupině znamená, že alespoň nemusíme cestovat na večerní zápas daleko a sehrajeme jej ve známé hale na Sareze.“

Osmifinálový duel proti Slovanu Havířov se hrál až o čtvrt na deset večer. Rozhodčí nastavili od začátku přísný metr, který ale neudrželi po celou dobu zápasu. Hned v úvodu, po devíti sekundách hry, nařídili nájezd na Havířov a ledově klidný Štěpán Dohnal poslal Gepardy do vedení. V šesté minutě hry navýšil vedení Gepardů Štěpán Novotný. Havířov pak snížil pouhé čtyři sekundy před koncem první poloviny, když před tím Gepardi perfektně odbránili svoje oslabení. Po úvodním buly druhé poloviny zápasu šli Gepardi ihned od útoku, několikrát se snažili dostat míček za záda brankáře Havířova, ale byl to Slovan, kdo se radoval ze vstřelené branky a vyrovnání z rychlého protiútoku. Hodně vzruchu přinesla zhruba polovina zápasu, když Štěpán Novotný uklidil balónek do posunuté branky, ale do vymezeného prostoru. Rozhodčí však branku neuznali, což vyvolalo bouři nevole. Pokračovala pak tvrdá soubojová hra o každý centimetr, Gepardi měli více ze hry, ale nedokázali se střelecky prosadit. Enormní snaha o vstřelení branky přinesla taktickou chybu a špatné střídání a poslední minutu hráli Gepardi v oslabení za hru v šesti hráčích. Dvacet sekund před koncem Havířov využívá přesilovku a raduje se z postupu do čtvrtfinále.

„Pěkný zápas, který rozhodla zbytečná chyba a naše neproduktivita. Cítíme velkou křivdu za neuznanou branku, míček šel přes brankovou čáru ve vymezeném prostoru, podle názoru rozhodčích nikoliv. Mrzí to, ale na druhou stranu jsme měli o výsledku rozhodnout my, šance byli, bohužel koncovka nás zradila a ve chvíli, kdy už nám v hlavě rotovala jména na samostatné nájezdy, jsme inkasovali.“ uzavřel trenér juniorů poslední vystoupení svých svěřenců. Poslední slova Zbyňka Matýska pak patřila shrnutí celého turnaje.

„Za celý turnaj musíme za celý trenérský štáb klukům složit obrovský hold a poděkování za to, jak fungovali. Jsme vděčni za konfrontaci s předními celky juniorů v republice, zápasy nám ukázaly naše krizová místa, na které se musíme a budeme zaměřovat, což nám pomůže posunout se ještě dál. Kluci ukázali potenciál do nové sezóny, v dobrém světle se ukázali nové tváře z dorostu a už teď se těšíme na červnový Brno Open Game. Obrovské poděkování patří také starším a mladším žákům a jejich rodičům za vytvoření parádní atmosféry během celého turnaje. Děkujeme.“

Výsledky juniorů
FBC Finlandia - FBC Gepardi Brno skupina 3:5 (1:4)
FBC Gepardi Brno - BLACK ANGELS skupina 2:3 (1:2)
1. SC TEMPISH Vítkovice modří - FBC Gepardi Brno skupina 5:0 (1:0)
FBC Gepardi Brno - MVIL Ostrava skupina 2:4 (1:1)
TJ Slovan Havířov - FBC Gepardi Brno osmifinále 3:2 (1:2)
Soupiska: VIktor Hladík - Ondřej Matula, Michal Matýsek, Tadeáš Bednář, Marek Dobrovolný (C), Štěpán Rolinek - Štěpán Dohnal, Tomáš Kuchař, Roman Poláček, Patrik Navrátil, Jan Bretfeld, Štěpán Novotný, Vít Štěrba, Vojtěch Jedlička. Trenéři: Lukáš Beránek a Zbyněk Matýsek.


Starší žáci

Na turnaj, který nese název Ostravské hry, se naši starší žáci vydali s 11 hráči do pole a do brankoviště byli nominováni dva brankáři. Z dvojice brankářů byl jedním Domča Prášek, který si na tomto turnaji připsal premiérový start za Gepardy. Hned po ranním odjezdu z Brna se tento tým vydal na první zápas do ostravské haly Sareza, kde nastoupili proti týmu FBC Draci Říčany. Do zápasu kluci vlétli s velkým odhodláním a nasazením. Ve hře jsme sledovali velmi dobře bránící Gepardy, avšak na rychlejší a lépe zakončující Draky to nestačilo. Do turnaje tedy starší žáci vstoupili prohrou 0:5.
Druhý zápas úvodního dne kluci nastoupili v podvečerních hodinách na hale ČPP Aréna Ostrava proti Torpedu Havířov Yellow. Do tohoto zápasu kluci vlétli hned dvěma brankami v prvních čtyřech minutách a drželi míček. Bohužel Havířov dobře bránil a trestal naše chyby na míčku rychlými brejky a vyhrál tento zápas 15:6.
Následující den se kluci mohli pořádně vyspat na poslední zápas ve skupině, který je čekal až v 11:45 ve SH Třebovice proti domácímu celku MVIL Ostrava. Naši starší žáci do zápasu zase vstoupili odhodlaní urvat body a porvat se o vítězství. Bohužel rychlejší a silnější celek z Ostravy nás trestal rychlými kombinacemi a i po velmi dobrých akcích kluků z Gepardů si MVIL připsal výhru 8:2.
Základní část se tedy nevyvedla a starší žáci skončili poslední v tabulce a čekal je souboj proti prvnímu celku tabulky G. Los nám takto přisoudil tým, který známe z ligy, a to je Zlín Lions. Bohužel tým, který se vyrovnává kvalitě nejlepších týmů v Česku. Kluci do zápasu vstoupili s velkým nasazením urvat každý centimetr na hřišti a porvat se o co nejlepší výsledek. Bohužel kvalita zlínských hráčů určovala tempo hry a dokázali si vytvořit několik brankových příležitostí, které dokázali proměňovat. Tým starších žáků se tedy rozloučil s turnajem prohrou 12:1 v šestnáctifinále.

Shrnutí podle Ondřeje Dohnala:

Do Ostravy jsme přijeli prokázat zkušenosti z těžkých zápasů v lize. Los nám přisoudil těžké soupeře, za což jsme byli rádi, protože jen tak se můžeme zlepšovat. V zápasech jsme bohužel nebyli lepším týmem, ačkoliv tam byla spousta skvělých momentů. Když jsme například ve druhém zápase hned zkraje vedli a vytvářeli si spoustu šancí a bylo tak založeno na vyrovnaný zápas. Pak jsme ale naše vyložené šance přestali proměňovat a soupeř nás nekompromisně trestal. Takových zápasů je škoda. Je to o detailech a proměňování vytvořených šancí a věřím, že se to brzy zlomí a naše šance dokážeme proměňovat. Turnaj se nám výsledkově vůbec nepodařil a vím, že je pro spoustu hráčů těžké kousat tyto prohry. Věřím ale, že si kluci odváží další zkušenosti, které ocení až časem a že výhry brzy začnou přicházet.

Výsledky juniorů
FBC Gepardi Brno - FBC Draci Říčany skupina 0:5 (0:5)
Torpedo Havířov yellow - FBC Gepardi Brno skupina 15:6 (6:4)
MVIL Ostrava z.s. - FBC Gepardi Brno skupina 8:2 (4:1)
Zlín Lions - FBC Gepardi Brno šestnáctifinále 12:1 (10:1)
Soupiska: David Flekač, Dominik Prášek - Filip Borkovec, Viktor Hubený, Jan Macháček, Jáchym Ondráček, Josef Rejzek, Pavel Tomšíček, Šimon Eleder, Tomáš Graffe, Václav Kaněk, Michal Mazáč, Ondřej Remeš. Trenéři: Ondřej Dohnal, Ondřej Beránek a Zdeněk Mazáč.


Mladší žáci

V pátek vyjeli mladší žáci směr Ostrava a čekala je skupina B, ve které se měli utkat se Vsetínem, Tigers Potuba a Torpedo Havířov yellow. Po příjemné cestě je jako první je čekal Vsetín na známé hale ČPP aréna. Lepší vstup do turnaje jsme si nemohli přát, když jsme po právu vyhráli poločas výrazným a naštěstí dost vysokým rozdílem 7:0. Kdo zápas sledoval tak ví, proč jsem napsal naštěstí. Zápas má totiž poloviny dvě, že ano. No a v té druhé se třeba v hokeji mění strany střídaček. Ve florbale tomu tak není, ale vypadalo to, že se vyměnili celé týmy. Ten náš úplně vypnul a soupeř naopak hrál velmi dobře, přímočaře a nebezpečně. No abych to nenatahoval, první zápas jsme nakonec dotlačili k výhře 7:4.

Po krátké pauze a rychlém ubytování jsme se vydali na náš druhý zápas na „Čapkárnu“ proti Porubě. Při vstupu do haly se do nás opřela vlna nesnesitelného tepla. Všem se rázem zlepšila nálada. Názor na halu zlepšila i díra ve hracím povrchu, díky které se zápas posunul přibližně o půl hodiny. Po zvládnutých úpravách se začalo hrát. Z naší strany nezačal zápas vůbec dobře. Každý měl před sebou vidinu sedmi branek z minulého zápasu a každý hrál sám na sebe. Před koncem první půlky tam nakonec jeden šmudla zapadl, ale o krásné akci se nedalo mluvit. Po pauze se zápas změnil k lepšímu výkonu. Nutno dodat, že bez výborně chytajícího Áďu Šimoníka by zápas vypadal úplně jinak. Ten za celý zápas nenechal za svá záda padnout ani jeden míček. K výbornému výkonu v bráně se přidali i střelci a zápas skončil 4:0.

Další den nás čekal poslední zápas ve skupině s Torpedem Havířov a i přes jistotu prvního místa, již z pátku, se kluci nenechali zaskočit a odehráli zápas, který měli naprosto ve své režii. Po prvním dni si zvykli na velké hřiště a naučili se ho využívat, ale také dobře bránit. Celý zápas nepolevili, tlačili soupeře a hráli velmi pohledný kombinační florbal. Zápas skončil 7:1. Skupinu jsme vyhráli a i díky šťastnému losu jsme hráli až večer. Na soupeře jsme si museli ještě počkat.

V play-off jsme narazili na silný Třinec, který minulou sezónu byl třetí na Brněnském Open game. Kluci po vyhrané skupině měli terč na zádech a Třinec nastoupil ve velkém stylu. Po úvodním oťukávání jsme se rozehráli i my a začal boj nejen na hřišti ale i v hledišti. Zápas měl tempo jak hrom a šance byly na obou stranách. Více štěstíčka, ale i klidu v zakončení měl však soupeř. Nejspíše i kvůli očekávání kluků po skvěle odehrané skupině, jsme byli nervózní na florbalce a střely nebo kličky, co se nám ve skupině dařili, se v tomhle zápase prostě nepovedli. Zápas nakonec skončil přísným výsledkem 2:6 z našeho pohledu. Ačkoliv předvedený výkon neodpovídal výsledku.

Shrnutí podle Matěje Vorby:

Tenhle turnaj byl za odměnu. Nejen pro nás trenéry, kluky ale i rodiče, protože jsme odehráli velmi, ale velmi těžkou sezónu. I díky ní jsme v zápasech, ve kterých jsme byli lepším týmem, zvládali takřka celý zápas diktovat tempo hry. I proti silnějšímu soupeři v play-off jsme hráli velmi obstojně. I když jsme prohrávali, kluci se snažili a nemají se za co stydět. Chtěl bych velmi poděkovat rodičům, že nás přišli podpořit na naší cestě Ostravou. V zápase s Třincem to byla atmosféra, na kterou kluci nezapomenou. Doufám, že i rodiče si zápasy a turnaj jako takový, užili.

Výsledky juniorů
Florbal Vsetín - FBC Gepardi Brno skupina 4:7 (0:7)
FBC Gepardi Brno - FBC TIGERS PORUBA skupina 4:0 (1:0)
FBC Gepardi Brno - Torpedo Havířov yellow skupina 7:1 (6:1)
FBC Gepardi Brno - FBC Intevo Třinec osmifinále 2:6 (0:2)

Soupiska: Adam Šimoník, Daniel Havlíček - Miroslav Baláš, Jan Budík, Richard Jančík, Samuel Kouřil, David Mazáč, Adam Žák, Matyáš Blaha, Jan Kokeš, Vojtěch Malík, Jakub Šenkýř, Vladimír Škil, Robin Zvara. Trenéři: Matěj Vorba, Lukáš Beránek, Michal Matýsek a Zdeněk Mazáč.

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu