Prague Floorball Cup
21.05.2023

PFC 2023 je minulostí

Klub
Pražský florbalový turnaj PFC Spring 2023 je za námi. Všechny týmy Gepardů na něm předváděli velmi solidní hru a odvážejí si spoustu zkušeností. Největší úspěch zaznamenala naše přípravka, která obsadila skvělé třetí místo. Jejímu úspěchu budeme věnovat samostatný článek, nyní se ve stručnosti podíváme na ostatní kategorie, a to vždy pohledem trenérů dané kategorie. . Za zmínku stojí určitě zmínka o úspěchu gepardích juniorů, kteří posílili tým FBC Aligators a vybojovali první místo v play-off B ve své kategorie. Gratulujeme, kluci!

Elévové

Program této kategorie začal až v sobotu a první překážkou byli celek Wizards DDM Praha 10. Utkání bylo už od začátku z naší strany nervózní, nicméně ujali jsme se vedení zásluhou Honzy Kokeše. Ovšem chybná rozehrávka a poté nedostoupení hráče převrátilo skóre na stranu soupeře. Druhý poločas byl ve znamení našeho tlaku, ale nepřesnosti a nervozita kazily pokusy o vyrovnání. A když nakonec gól do sítě Wizardů padl, z protiútoku soupeř střelou do šibenice zaznamenal vítězný gól na 3:2.

Druhý zápas proti Florbal Litomyšl byl z naší strany zcela jiný. Přestože jsme hned z prvního protiútoku dostali gól, družstvo se zvedlo a během chvíle otočilo skóre na naši stranu. Gepardi byli dominantní na míčku a rychlými akcemi se dostávali do šancí, které dokázali i proměňovat. Zápas tak skončil jasně pro nás 8:1.

V sobotu podvečer nás čekal favorit FbŠ Bohemians. Už od začátku byla vidět snaha kluků uhrát dobrý výsledek. I když byl soupeř velmi rychlý i technicky a kombinačně silný, dokázali jsme s ním běhat a utkání jsme skvěle odbojovali. Bohemka sice odskočila do dvougólového náskoku, ale ten jsme srovnali. Honza v bráně se blýskl vychytaným nájezdem. Nepoložilo nás ani nedorozumění s písknutím z druhého hřiště, které dostalo soupeře do vedení. Vytvořili jsme si tlak, který vyústil v nařízený nájezd a ten Vláďa 5 vteřin před koncem proměnil. S těžkým soupeřem jsme vybojovali remízu 3:3, a i když nás to v tabulce nějak neposunulo, odehráli jsme nejlepší zápas turnaje a ukázali, že můžeme hrát s každým.

V neděli nás tak čekala skupina o 9.-12. místo a v ní druhý tým Wizards DDM Praha 10 black. Tentokrát jsme v zápase dominovali, dvěma góly Davči a Honzy Budíka vyhráli 4:0 a jen díky perfektní soupeřově brankářce nebylo skóre vyšší.

Po ranním zápase bohužel odpadl s horečkou nejlepší střelec Davča a už bez něj jsme šli na tradičního brněnského rivala Hornets Brno. Kluci opět bojovali, dokázali jsme srovnat dvougólový náskok Hornetů, ovšem potom nám soupeř díky pěkným akcím a přesným střelám odskočil a morálka týmu byla nalomena. Konečné skóre 4:7 tak znamenalo druhou prohru na turnaji.

V posledním zápase nás čekal zahraniční soupeř Surikaty Košice. I tady jsme zápas nevypustili, ale většinu času tahali za kratší konec. Soupeř hnaný až fanatickým kotlem diváků hrál rychle a důrazně a dokázal za Honzova záda dostat pět míčků, za Gepardy se trefili pouze Honzové Kokeš a Budík. Prohra 2:5 tak pro Gepardy znamenala celkově 11. místo.

Turnaj pro nás znamenal opět spoustu zážitků a zkušeností. I když přiznám, že ambice byly trochu vyšší, hodně je ovlivnilo nepovedené první utkání a v závěru i onemocnění klíčového hráče. I tak to byla ale pořádná jízda, velký turnaj si vyzkoušelo zase několik nových hráčů. A protože většina z nich byla staršího ročníku 2012, myslím, že s trojkovým florbalem se rozloučili se ctí a zkušenosti využijí v dalších letech v mladších žácích. Spoustu poznatků jsme si z turnaje odnesli i my trenéři, kdy bych chtěl moc poděkovat kolegům Matymu a Vildovi, jak perfektně turnaj zvládli a dětem ho dokázali zpříjemnit.

Sestava: Jan Lukášek, Dan Havlíček, Jan Kokeš, Vladimír Škil, David Mazáč, Matyáš Blaha, Jan Budík, Tomáš Kukleta, Jakub Šenkýř, Adam Kubosch, Patrik Tůma.Trenéři Michal Dess, Matěj Vorba a Vilém Zrza.

ELÉVOVÉ – B12 M - základní skupina
FBC Gepardi Brno - Wizards SO DDM Praha 10 2:3
Florbal Litomysl - FBC Gepardi Brno 1:8
FbŠ Bohemians - FBC Gepardi Brno 3:3
Skupina o 9.-12.místo
FBC Gepardi Brno - Wizards SO DDM Praha 10 4:0
Hornets Brno - FBC Gepardi Brno 7:4
FBC Gepardi Brno - Surikaty Kosice 2:5

Mladší žáci

Mladší žáci vstoupili do turnaje proti týmu Bivoj Litvínov yellow. Teplé počasí nevytvořilo v hale pro florbal ideální podmínky, ale museli jsme se s nimi poprat, stejně jako náš soupeř. Hned po úvodním hvizdu jsme si vytvořili první slibnou šanci, ale bez brankového efektu. Celkově byl obraz hry vyrovnaný s šancemi na obou stranách. Litvínov těžil především z většího důrazu, což dělalo klukům problémy, ale více ze hry měli Gepardi. Skóre otevřel až v druhé části první půle dorážkou střely jeden ze dvou elévů v našem družstvu Davča Mazáč. Do dvoubrankového vedení nás poslal Jáchym Ondráček, ale Litvínov ještě v první půli snížil stav utkání. Ve druhé půli nám trochu vázla rozehrávka od obránců, z čehož se snažil důrazný Litvínov těžit, v cestě mu však stál skvěle chytající Kuba v bráně. Nakonec kluci dotáhli vykročení do turnaje do vítězného konce.

Proti Wizards Praha jsme měli více ze hry a soupeře jsme důrazným dostupováním prakticky k ničemu nepouštěli. Problém však byla naše koncovka, štěstěna šla tentokrát naproti Wizardům, třeba hned u první branky. Zablokovanou střelou se míček vysokým obloukem snesl za záda jinak skvěle chytajícího Davida. Soupeř rázem ožil, naši kluci se rovněž tlačili více dopředu, leč koncovka stále vázla. Ke konci půle při blokování krosové přihrávky před bránou se nešťastným odrazem o botu našeho hráče, radovali soupeři ze druhé branky. Ve druhé půli byl obraz hry podobný. Naši kluci výborně dostupovali a útočili, vytvořili jsme si spoustu střeleckých příležitostí, ale úspěšná byla jen střela Jáchyma Ondráčka. I když jsme byli herně lepším družstvem, z výhry se radoval soupeř.

Do sobotního zápasu proti jasnému favoritu, Spartě Praha, jsme nastoupili s respektem a odhodláním poprat se o co nejlepší výsledek. V první půli se ukázala síla soupeře, který nás přehrával hlavně díky lepší individuální technice a naší rozháranosti. Ve druhé půli jsme více zpevnili obranu a postavení, v úvodu jsme dokonce soupeře přehrávali a najednou se dostávali do šancí. Spartu však držel výborný brankář a v závěru se opět ukázala větší herní vyspělost soupeře. Přesto jsme byli s předvedenou hrou spokojeni, měla stoupající tendenci a progres, což bylo skvělým příslibem pro play-off.

Tam na nás čekalo další velké jméno – Bohemians Praha. Kluci nastoupili do zápasu s obrovským odhodláním. S Bohemkou hráli výbornou partii, postupně se jejich výkon zlepšoval a diváci viděli parádní florbal. Do vedení poslal Gepardy Jáchym Ondráček, Bohemians sice srovnali skóre, pak se dokonce dostali do vedení. Gepardi nevyužili možnost nájezdu, ale o to více si užili radosti při vyrovnávací brance Dana Swiače po krásné individuální akci a ještě hezčí střele. Bohužel štěstěna se přiklonila na stranu Bohemky, v závěru zápasu se dostala do vedení a v poslední minutě svůj náskok pojistila čtvrtou brankou.

Kluci odehráli parádní turnaj, ve všech zápasech bylo vidět postupné zlepšování a patřičný progres. Turnaj sice výsledkově nedopadl asi úplně podle jejich představ, ale z Prahy odjížděli se vztyčenou hlavou a s dobrým pocitem, že se mohou směle měřit s jakýmkoliv soupeřem.

Sestava: Jakub Tauvinkl, Josef Rejzek, Vojtěch Malík, Jan Macháček, Samuel Kondýsek, Jan Kokeš, Jáchym Ondráček, Michal Mazáč, Šimon Jelínek, Viktor Hubený, Daniel Swiac, Adam Šimoník, David Flekač, Jan Maňas, Václav Kaněk, David Mazáč. Trenéři Lukáš Beránek, Zdeněk Mazáč a Zbyněk Matýsek.

MLADŠÍ ŽÁCI – B10
FBC Gepardi Brno - SK Bivoj Litvinov Yellow 5:2
Wizards SO DDM Praha 10 - FBC Gepardi Brno 3:1
FBC Gepardi Brno - ACEMA Sparta Praha RED 1:6
Play-off
FBC Gepardi Brno - FbŠ Bohemians 2:4

Starší žáci

S žádným přehnaným očekáváním odjeli do Prahy starší žáci. Hned v prvním zápase narazili na silné Kladno a bohužel měli po cestě zvlhlý střelecký prach a nedokázali soupeři vstřelit branku. Proti SKV podali daleko lepší výkon a tentokrát měli plný kopec smůly. Zlepšený výkon byl patrný i na výsledku, ale z vítězství se radovali hráči Královských Vinohrad.

Třetí zápas bohužel nepotvrdil rostoucí výkon, spíše naopak a kluci zapsali další prohru.

Do play-off vstoupili starší žáci daleko soustředěněji. Podali velmi disciplinovaný a skvělý výkon. Za nejvíce pozitivní bereme fakt, že s turnajem jsme se rozloučili nejlepším výkonem a odjíždíme z Prahy se vztyčenou hlavou. Jedinou kaňkou tak zůstává velmi nepovedený zápas proti Chodovu.

Všem hráčům děkujeme za velmi dobré výkony a těšíme se, že v Ostravě a v Brně předvedeme ještě lepší výkony.

Sestava: Daniel Voda, Martin Procházka - Michael Novotný, Ondřej Boudný, Filip Borkovec, Tadeáš Jelínek, Martin Veleba - Marek Paták, Adam Podolský, Šimon Eleder, Tomáš Graffe, Simon Bartoš, Filip Matula, Tomáš Robek, Filip Žák, Trenéři Štěpán Trunda a Vít Štěrba.

STARŠÍ ŽÁCI – B08
FBC Gepardi Brno- Kanonyri Kladno 0:3
SKV B - FBC Gepardi Brno 2:1
FBC Gepardi Brno- FAT PIPE FLORBAL CHODOV 2:7
PLAY-OFF
FBC Gepardi Brno - Wizards SO DDM Praha 10 Black 1:2

Dorostenci

Dorost čekala v Praze skupina ve složení Vipers Most, Start98 a FBC Přerov. V pátek ráno jsme z Brna vyráželi už velmi brzo a v prvním zápase byla únava znát. Po náročném utkání prohráváme 1:3. Ve druhém zápase se projevil odpočinek na hotelu a náš výkon byl značně lepší. Bohužel i kvůli neproměňování našich šancí prohráváme 1:4.

V sobotu nás čekal jediný zápas, a to se soupeřem z Přerova. Zápas byl od začátku velmi rychlý a tvrdý. I přes náš tlak jsme ale nedokázali vsítit více než jeden gól. Soupeř ovšem dokázal dát tři góly, a tak pro nás ani třetí zápas ve skupině nedopadl vítězně. Ve všech zápasech ve skupině jsme při závěrečném risku bez brankáře pokaždé dostali gól v poslední minutě utkání. Bez těchto branek jsme tedy odehráli dva zápasy, které jsme prohráli o jediný gól. Výkony se během turnaje díky regeneraci a přístupu hráčů zlepšovaly, ale bohužel jsme po náročné sezóně nedokázali navázat na kvalitní výkony z ligy, i kvůli několika zraněním, které nás těsně před turnajem potkali.

Nejlepší zápas jsme odehráli v play-off. Kluci si za tento zápas zaslouží velkou pochvalu. Každý si plnil své úkoly na hřišti a dělal vše pro to, abychom týmově předvedli dobrý výkon, a tak jsme s těžkým soupeřem odehráli velmi vyrovnaný zápas, který rozhodly až nájezdy. V těch byl bohužel šťastnější soupeř, a tak vypadáváme již v prvním zápase play-off. Náš soupeř z play-off SKV nakonec ovládl celé play-off B.

Děkuji všem hráčům za snahu, předvedené výkony a přístup hlavně v druhé polovině turnaje.

Sestava: Šimon Chmela - Michal Matýsek, Ondřej Matula, Marek Dobrovolný, Tadeáš Bednář, Štěpán Rolínek - Viktor Hladík, Zdeněk Řehoř, Albert Hochman, Štěpán Novotný, Vojtěch Jedlička, Vojtěch Novák, Jan Bretfeld. Trenéři Ondřej Dohnal a Ondřej Beránek.

DOROST – B06
FBC FAT PIPE Vipers Most - FBC Gepardi Brno 3:1
FBC Gepardi Brno - FAT PIPE START98 1:4
FBC Prerov - FBC Gepardi Brno 3:1
DOROST – B06
FBC Gepardi Brno - SKV 2:3 po nájezdech

Fotogalerie

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

1

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

8

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

10

Aktuálně na webu