Rozhovory
28.12.2022

Lukáš Beránek: Šéftrenér je výzva, budu se snažit Gepardy co nejvíce posunout

Redakce
Další pozvání k rozhovorům ve volnějším období dostal druhý služebně nejstarší trenér Gepardů Lukáš „Bery“ Beránek. Svěřil se nám se svojí novou rolí v klubu a zhodnotil dosavadní průběh sezóny u svých týmů.

Bery začneme trošku netradičně, a to z druhé strany. Kromě trenéra si také aktivní hráč, jak se daří v letošní sezóně týmu mužů a tobě?

To začínáme výborně (smích). Hodnocení týmu mužů nechám na trenérovi této kategorie. Každopádně není tajemstvím, že se daří nad očekávání. Kluci hrají výborně a daří se jim. Pro mě je to těžká sezóna. V úvodu jsem se na hřišti cítil výborně, byl jsem na vlně jako celý tým a dařilo se mi. Bohužel hned třetí zápas v sezóně jsem si poranil meniskus a musel podstoupit operaci kolene. Jsem rád, že se tým nezastavil a daří se mu dále. Já nyní dokončuji rehabilitace a chystám se na návrat do tréninku. Když to půjde dobře, tak v únoru bych chtěl nastoupit. Doufám, že na kluky ještě budu mít (smích).

Tak to ti přeji, ať se návrat podaří. Nyní už se, ale pojďme podívat na situaci trenérskou. Stejně jako loni vedeš opět dva týmy současně. Prozradíš, jaké to jsou a jak se to dá zvládat?

A stejně jako loni působím u mladších žáků a juniorů. Je to asi jediná schůdná kombinace. Letos se nám s vedením podařilo sladit lépe tréninky, takže to vychází vždy stejný den. Je to ovšem i tak velmi náročné. Mladší kluci trénují dříve, poté mám vždy pauzu a čekám vlastně do večera, kdy trénuji juniory. O zápasech a plných víkendech se ani nemusíme bavit. Vzhledem k tomu, že stále studuji, tak je to pro mě celkem zvládnutelné. Uvidíme, jak se letos poperu se státnicemi a psaním bakalářky. Věřím, že kolegové mi budou oporou a v nejhorších chvílích pomohou. Později si to však příliš neumím představit.

Porada mladších žáků při turnaji Brno open 2022

Mohl by si nějak zhodnotit výkony obou týmů po první polovině sezóny?

Tak zde bych nejprve chtěl poděkovat svým kolegům, kteří za mě zaskakovali, vlastně více jak měsíc, kvůli zranění. U mladších žáků to bylo jednodušší, tam už před sezónou jsme byli 3 trenéři, takže Kuba a Zdeny to skvěle zvládali. U juniorů to bohužel bylo náročnější a je to i jeden z problémů, se kterými se zde nyní potýkám. Nebylo možné jim na záskok dát jednoho trenéra, proto se u nich střídali Zbyňa a Ondra Dohnal za asistence Ondry Beránka.
Mladší žáci v první polovině, dá se říci, naplnili očekávání. Blue tým hraje kvalitní a aktivní florbal. Kluci jsou do florbalu zapáleni už delší dobu, proto se s nimi dá pracovat na náročnějších věcech. Dokázali nám hlavně teď před Vánocemi, že zvládají i těžká utkání, což mi udělalo velkou radost. Yellow tým má spoustu nováčků a ten mi dělá snad ještě větší radost. Kluky to u nás evidentně baví a zlepšují se. Během zápasu jsou vidět velké pokroky, které plynou z jejich aktivity na tréninku. Doufám, že tato vzestupná tendence bude pokračovat.
Junioři začali výborně. Tréninky i zápasy měly velkou intenzitu a nadšení. Naše hra byla agresivní, aktivní, plná šancí. Hned se nám podařilo postoupit do prvního výkonnostního koše, kde jsme odehráli 4 velmi těžká utkání. Zde se ukázala novinka v soutěži (systém výkonnostních košů) jako nevychytaná. Bohužel jsme shodou okolností spadli až do třetího koše. Zde bylo velmi těžké kluky motivovat k tréninku. Do toho jsem byl mimo a zrovna jsem se vracel, takže se u nich trenéři střídali.

Kdyby si ke každé kategorii měl říci jednu pozitivní a jednu negativní věc, kterou si viděl v první polovině sezóny, co to bude?

Začnu tím pozitivním – u mladších žáků jednoznačně rozšíření a uchycení základny. Kluky nyní florbal baví, a to je ta nejlepší odměna pro nás trenéry. Věřím, že kluci jsou jedna velká parta a doufám, že jim to vydrží co nejdéle. U juniorů bych asi vyzdvihl, jak se nakonec poprali se situací při přesunu do třetího koše. Na tréninku to nebylo ono, ale v zápase byla jasně patrná touha ihned postoupit, to mi dělalo radost. Negativní věci se vždy hledají jednodušeji. U mladších žáků to vzniklo možná už na začátku sezóny, klukům z Blue týmu trochu chybí těžší zápasy. Tím občas upadá tempo na tréninku, ačkoliv si myslím, že se nám tréninky daří i dobře rozdělovat a plánovat. U juniorů je to občasné mizerné nasazení na tréninku a docházky na ně…

Jak vidíš druhou část sezóny?

Doufám, že se nám bude dařit i nadále u kluků nadšení do hry a naše hra ještě poroste. U juniorů bych si přál, aby si nyní odpočinuli a bylo u nich vidět nadšení do hry, jako v úvodu sezóny.

A záběr z letošní sezóny mladších žáků

Kromě trénování dvou kategorií si se dostal do nové role, můžeš nám ji prozradit?

Vzhledem k tomu, že jsem vlastně jediný, kdo má v klubu vhled na mladší kategorie i na ty starší (od starších žáků výš), tak jsem se ujal pozice šéftrenéra v našem týmu. Užší vedení klubu (a vlastně i všichni trenéři) proti tomu nic nemělo, protože k návrhu došlo z mé iniciativy a domluvě s Ondrou Dohnalem. Navíc jsem se vinnou okolností dostal i do užšího vedení klubu. Od příští sezóny bych měl i více komunikovat se svazem, řešit tábory, campy, turnaje a samozřejmě tréninky.

Jak se v nové roli cítíš, a co je tvé přání?

Na první pohled to nebude velká změna. Samozřejmě na mě bude větší tlak a budu muset vést celý tým trenérů a více komunikovat s rodiči. Některé věci, které plánuji, se už trenéři dozvěděli a setkal jsem se spíše s podporou, tak doufám, že tomu tak bude i nadále. Mým přáním je opět Gepardy posunout na vyšší úroveň, například v blízké budoucnosti chceme zvládnout organizaci všech akcí, které pro naše hráče připravujeme, a pokusit se do trénování zapojit co nejvíce nových, mladých kluků.

Zmínil si zapojení mladých kluků do trénovaní. Jak by si z pozice šéftrenéra zhodnotil působení letošních nováčků?

Co jsem mohl vypozorovat a získat informace od hlavních trenérů, tak jsou se zapojením nových trenérů naprosto spokojeni. Hlavně u menších kategorií je vidět, že Vilda a Maty odvádí skvělou práci a hráči je mají rádi. Před Vánoci jsme rozjeli speciální tréninky, kde vybraní junioři a dorostenci navštěvovali tréninky přípravky a elévů. Hlavní trenéři si to moc pochvalovali a já tam viděl opět další kluky, které na trénování mohu oslovit.

Na závěr tradiční otázka: tvé přání pro Gepardy?

Největším přáním je neustálý rozvoj klubu a rozšíření základny dětí, bez toho se neobejdeme. Přeji si, aby u nás všechny hráče florbal bavil a hráli ho rádi. Třešničkou na dortu by letos byl postup mužů o ligu výše.

Bery děkuji moc za rozhovor a přeji jen to nejlepší do nového roku a klidné zkouškové.

Děkuji moc za rozhovor. Na závěr díky všem lidem, kteří Gepardům nějak pomáhají a podporují je. Všem přeji šťastný vstup do nového roku. Děkuji se na vaši přízeň!

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

1

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu