Dorost
16.08.2023

Dorostenci: sezóna 2022-2023 pohledem trenéra

Redakce
Nejvýraznější úspěch v mládežnických kategorií zaznamenali v sezóně 2022-2023 dorostenci Gepardů, kteří navázali na úspěšnou předchozí sezónu. Opět se probojovali do finálového turnaje, ze kterého si odvážejí stříbrné medaile. Celou sezónu kategorie U17 zhodnotil trenér Ondřej Dohnal.

„Sezónu jsme začali tam, kde jsme ji minulý rok zakončili, což znamená v prvním koši v košovém systému, kterým se tato sezóna odehrávala. Hned ze začátku nás tedy čekala náročná prověrka proti nejlepším týmům v lize. Těžké zápasy jsme zvládli a v prvním koši jsme se dokázali držet další tři kola. V první polovině sezóny jsme tedy odehráli 16 zápasů proti tomu nejlepšímu co naše liga v danou chvíli představovala. Naše výkony se po celou dobu sezóny pohybovaly jak na horské dráze. To se týkalo jak předváděné hry, tak i výsledků,“ zahájil Ondřej Dohnal bilancování.

Po sérii osmi náročných dvojzápasů pak přišel mírný propad.
„V polovině sezóny nás potkala výzva v podobě sestupu do druhého koše. Věděli jsme, že pokud chceme postoupit do play off, což byl celou sezónu náš cíl, tak musíme ukázat, že patříme do užší špičky ligy a musíme se probojovat zpět do prvního koše. Všechny čtyři zápasy jsme ovládli a z prvního místa jsme hladce postoupily zpět mezi elitu. Tyto čtyři zápasy nám dodaly potřebný herní klid a sebevědomí, kterého jsme mohli v závěru sezóny využít.“

Návrat mezi elitu byl nejrychlejší, jaký mohl být, ale rozhodně nebylo zdaleka vyhráno, předsezónní cíl zopakovat účast ve Final four byl ještě daleko.
„Návrat do prvního koše nebyl jednoduchý a na vlastní kůži jsme pocítili velký kvalitativní rozdíl mezi prvními dvěma koši. Následoval totiž výsledkově velmi nepovedený turnaj v Hodoníně. My jsme ale dál pokračovali v nastaveném plánu a nepovedené zápasy pro nás nebyly ničím jiným než motivací a poučením do důležitějších utkání, které nás čekaly. Hned další turnaj jsme ukázali své kvality a po delší době opět předvedli kvalitní hru a dokázali vyhrát zápas. Základní část byla velmi fyzicky ale i psychicky náročná. Náročnost se ukázala zejména v tom, že jsme v prvním koši odehráli spoustu zápasů proti nejsilnějším týmům v lize. S vítězem základní části Bulldogs Brno jsme se utkali dokonce pětkrát během 24 zápasů. V náročné sezóně jsme se tedy probojovali do závěrečného turnaje, které nese název Final four,“ zhodnotil Ondřej Dohnal závěrečnou část sezóny.

Základní část tak dorostenci zakončili s vyrovnanou bilancí 12 výher a 12 proher na zaslouženém třetím místě. Zápasy proti nejtěžším soupeřům a téměř plynulá účast v prvním koši pomohly vytvořit dostatečný bodový náskok.

Final four neboli souboj čtyř nejlepších celků základní části se uskutečnilo v neděli 30. 4. 2023 na staré hale Vodova. Na závěrečném turnaji, který svým formátem připomínal play off se představily celky Aligators U16, ŠSK ZŠ Očovská Hodonín, Bulldogs Brno B a podruhé za dva roky nechyběli ani GEPARDI BRNO. Ale dejme opět slovo úspěšnému trenérovi:
„Naši kluci nastoupili v semifinálovém souboji druhého se třetím ve druhém zápasu dne proti týmu z Hodonína. Soupeř po celou dobu sezóny předváděl vyrovnané výkony a prezentoval se hrou ve vysokém tempu a s velkým počtem vytvořených šancí. Byla tedy očekávaná velká bitva, ve které padne spousta gólů na obou stranách. Zápas byl od úvodního hvizdu vyrovnaný a v kvalitě hodné Final four. V úvodu zápasu jsme viděli spíše taktický souboj obou celků a šancí nebylo mnoho. Gepardi ale své šance na rozdíl od soupeře dokázalo využít, a tak byl stav po první třetině 3:0. Zápas se hrál i dále ve vysokém tempu a důsledná obrana Gepardů nesla své ovoce v podobě čistého konta. V útoku ale Gepardi také nezaháleli a postupně přidali do konce druhé třetiny další gól. Zápas se zlomil ve třetí třetině, kdy soupeře několikrát výborně vychytal brankář Gepardů. Do konce zápasu Gepardi přidali další góly, a tak výsledkově nejpovedenější zápas sezóny skončil 9:0.
Ve finále na nás čekal tým Aligátorů ve skvělé formě. Zápas to byl tvrdý, rychlý a velmi náročný jak po fyzické, tak i psychické stránce. Do závěru zápasu jsme šli za nepříznivého stavu 4:3. Gepardi tlačili a snažili se všemi silami o vyrovnání. Bohužel ani střela v posledních vteřinách za brankáře soupeře nezapadla, a tak jsme sezónu zakončili na druhém místě se stříbrnými medailemi kolem krku. Gratulujeme Aligátorům k zaslouženému vítězství a prvenství v lize. Gratulujeme také soupeřům z Hodonína k nakonec bronzovým medailím. “

Jak Ondřej Dohnal zhodnotil druhou sezónu v dorostencích?
„Pro nás to byla sezóna, ve které jsme zažili spoustu vzestupů a pádů, ze kterých jsme se ale vždy dokázali společně vzpamatovat. Zažili jsme bohužel i pár zranění, které nás cestou za druhým místem potkali. Odehráli jsme spoustu velmi těžkých zápasů s vyrovnanými soupeři, které nás stály spoustu sil a dřiny, ale které nás zároveň nejvíce posouvaly a motivovaly do další práce. Co je ale hlavní, tak je to, že jsme ve všechny chvíle zažívali spolu jako jeden tým a ať už nám přišlo do cesty cokoliv, vždy jsme to dokázali s úsměvem na tváři překonat. Hráčům, pro které to byl poslední ligový zápas v dorostu přeji hodně štěstí a sil do juniorské kategorie. Všem hráčům také děkuji za snahu a výkony po celou dobu sezóny a všem rodičům děkuji za to, jaké podmínky vytvořili klukům pro zlepšení a pro dosažení tohoto úspěchu, kterým je zisk stříbrných medailí.“

My se k připojujeme k poděkování nejen všem hráčům, ale také Ondrovi Dohnalovi za skvělé dva roky práce u této kategorie a přejeme mu hodně zdaru v další sezóně,

Tabulky

Muži

2023-2024 | Jihomoravská liga

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

2

Junioři

2023-2024 | 2.liga juniorů

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

6

Dorost

2023-2024 | 2.liga dorostenců

AKTUÁLNÍ UMÍSTĚNÍ

9

Aktuálně na webu